Araç Değer Kaybı Tazminatı Davası Nasıl Açılır?

DEĞER KAYBI TAZMİNAT DAVASI NASIL AÇILIR?

Bu yazımızda, araçta meydana gelen değer kaybı tazminatı davasının nasıl açılacağı konusuna değinmemiz gerekli olmuştur.

Bilindiği gibi meydana gelen trafik kazası sonrasında ya tarafların anlaşarak hazırladıkları tutanaklar yada tarafların anlaşamamış olması yada diğer aracın kaza yerini terk etmesi durumlarında trafik polisi çağırılması sonrasında polis tarafından hazırlanan tutanakların, sigorta şirketlerine verilmesi ve genelde sigorta firmalarının çalışanlarının takibi sonrasında araçta meydana gelen hasarın onarım giderinin ödemesi gerçekleşmektedir. Bu ödeme ancak aracın hasarının giderilmesine ilişkin olup araçta yapılan onarım ve parça değişimi ve benzeri etkenlerin tesiri ile aracın kazasız emsalleri arasındaki piyasa sürüm değerindeki azalma yani değer kaybı karşılanmamaktadır. Bu sebeple, kaza sonrası araçta meydana gelen değer azalmasını alabilmek için bir hukuki süreçleri başlatmak gerekmektedir.

Alınacak ekspertiz raporu ile sigorta şirketine başvurmak gerekiyor. Bu başvuru yapılmadan dava açmak doğru bir yol olmayacaktır. Bu başvuru sonrasında talep edilen zarar sigorta poliçe sınırlarının dışında kalıyorsa veya olumsuz cevap verilmesi yada hiç cevap verilmemesi halinde uyuşmazlık için Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru yapılabilir. Bunun yanında veya akabinde dava açma yoluna gidilebilir.

Araçta meydana gelen değer kaybı davasını Ticaret mahkemelerinde açmanız gerekmektedir. Ancak, ticaret mahkemesi bulunmayan yerlerde Asliye hukuk mahkemelerinde de dava açmak mümkündür.

Bu dava da, davalı olarak sigorta şirketi, karşı aracın sürücüsü ve araç maliki davalı olarak gösterilir. Fakat sigorta şirketleri dava edilen bedelden sadece sigorta poliçe limitleri sınırları ile sorumlu olduğundan ve bazı hak kayıpları yaşanmaması için dikkate edilmesi gereken bir kısım hususlar vardır. Yoksa hak arıyorum derken karşı vekalet ücretleri ile mağduriyet yaşanabilir.

Öncelikle yapılması gereken, gerek kazaya karışan tarafların yada polisin tutanağı ile tespit edilen kusur durumu hatalı olabilir bunun için tahkim veya mahkeme nezdinde kusur oranına itiraz etmek gerekebilir.

Dava değerinin tespitinde uzman bir analiz raporu almakta gerekebilir. Çünkü bazen araç onarımında orijinal parça kullanılmamışta olabilir. Ayrıca, takip edilecek süreçte süreli işlemler bulunması, yargılamanın takip edilmesi, dosyaya sunulan dilekçe ve raporlara karşı beyan ve itirazlar gerekli olduğundan sürecin bir avukatın hukuki desteği ile yürütülmesi hak kayıplarını engelleme açısından önemli olacaktır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*